primalje-babice

primalje-babice

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur

Stranica 1 od 5

Fakultet zdravstvenih studija sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo SKB Mostar u suradnji sa Komorom primalja/babica HNŽ K organizira III simpozij primalja koji će se održati  8.06. i 09.06. 2017 godine u Mostaru , Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača pod nazivom "Sigurnost Majke i novorođenčeta u sustavu perinatalne skrbi"

 

Na ovoj stranici možete preuzeti:

OBRAZAC ZA ODJAVU IZ ČLANSTVA,

IZJAVA O POŠTIVANJU ETIČKOG KODEKSA,

OBRAZAC ZA ŽALBU

Poštovane/poštovani pozivamo Vas na 3. simpozij primalja naslova "Sigurnost majke i novorođenčeta u sustavu perinatalne skrbi" u organizaciji Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinike za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Sukladno s temom ovoga simpozija pripremili smo kvalitetne radionice u kojima ćete moći usvojiti vještine i znanja koja će vam biti korisna u Vašem daljnjem radu. Cilj simpozija je ukazati na odgovornost svih sudionika u sustavu perinatalne skrbi u osiguravanju sigurne okoline i pružanja sigurne perinatalne skrbi.

Simpozij će se održati 8. i 9. lipnja 2017.godine u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača i u prostorijama Fakulteta zdravstvenih studija sveučilišta u Mostaru.

Ukoliko ste zainteresirani za aktivno sudjelovanje pozivamo Vas da prijavite svoje radove. Sažetci se primaju do 8. svibnja 2017 godine.

 

 

II kongres babica Republike Srbije sa međunarodnim učešćem održat će se 20-21 svibnja 2017. godine u KBC Zvezdara u Beogradu. 

Imati ćete priliku da sudjelujete u zanimljivom naučnom i stručnom programu. Predavanja će biti bazirana na prikazima slučajeva, iskustvima iz prakse, sa terena,opisima kako su se pojedini slučajevi obrađivali, tijeku i razvoju događaja,te zaključcima u smislu što se još moglo učiniti za bolji ishod. Planirano je da se kongres obogati radionicama. 

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da svojim aktivnim učešćem doprinesu uspjehu II Kongresa babica Republike Srbije sa prikazima primjera iz prakse vezanih na teme kongresa ili slobodne teme. Prednost imaju radovi koji će predstaviti iskustva iz prakse.

Sažetke i biografije potrebno je poslati najkasnije do 31.12.16 godine

Prvi sat nakon poroda nedvojbeno je jedno od najkritičnijih razdoblja u ljudskom životu. Nije slučajnost da su sva društva kroz običaje i vjerovanja ometala fiziološke procese, prvenstveno dojenje, koji se odvijaju u ovom kratkom razdoblju.

 


 

Dojenje je poseban odnos, više od hranjenja i dodira. Dojenje hrani majku i njeno novorođenče hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje i jača vjeru u roditeljske sposobnosti. Mnogobrojne su prednosti dojenja za majku, njeno dijete i cijelo društvo. Dojenje je instinktivno te je neobično važno da primalja svakoj majci i njenom novorođenčetu omogući u prvom satu života kontakt „koža na kožu“. Tada je dijete u fazi budnosti, odgurava se nožicama po majčinom trbuhu kako bi došlo do dojke, traži je i hvata bradavicu. Prvi kontakt „koža na kožu“ ima prednost pred procedurama nakon porođaja – kupanje, vaganje, mjerenje. Novorođenče se može lagano poticati da uhvati dojku ili ga pustiti da samo istražuje. Primalja je tu uz majku da igra ulogu zaštitnika prirodnih procesa. Neposredno po porodu glavna zadaća primalje je da omogući majci što veće izlučivanje oksitocina, hormona ljubavi koji je neophodan i za siguran porod posteljice.

Primalja se mora brinuti da je u rađaonici dovoljno toplo. U trećem porođajnom dobu majka se nikada ne žali da joj je pretoplo. Slijedeća zadaća primalje je osigurati da nitko ne ometa majku dok gleda svom djetetu u oči i drži ga uz svoju kožu. Majku može smetati ako se osjeća promatranom, ako netko kraj nje razgovara, javlja se na telefon, naglo upali svjetlo ili joj želi presjeći pupkovinu prije nego se porodila posteljica. U toj fazi, nakon poroda u fiziološkim uvjetima majka je još u posebnom stanju svijesti, kao da je “ na drugom planetu“.

Kada smo majci omogućili takav savršen prvi sat nakon poroda, tzv. Zlatni sat u kojem je dojenje instinktivno, te kada smo ostvarili partnerski odnos s njom, tada neće biti problema u daljnjem boravku u rodilištu kada nastaju potrebe za eventualnom dodatnom edukacijom.

Cilj svake primalje je naučiti majku i njeno novorođenče uspješnom dojenju kako bi se ostvarila zajednička želja, a to je isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života.

Obavještavamo Vas da će se u organizaciji Udruženja neonatologa i intenzivista FBiH i Discipline za zdravlje djeteta KCU Sarajevo 17. i 18. studeni 2016. godine održati 8. tečaj neonatalne reanimacije. 

 

Tečaj je namijenjen neonatolozima, pedijatrima, ginekolozima, anesteziolozima, lječnicima opće prakse, babicama/primaljama, anestetičarima, medicinskim tehničarima, odnosno svim medicinskim djelatnicima koji u svom radu brinu o novorođenoj djeci. 
Tečaj se održava prema 6. izdanju neonatalne reanimacije izdatom od strane Američkog udruženja za pedijatriju (AAP) i Američkog udruženja za srce (AHA), a vode ga licencirani instruktori. 
Mjesto održavanja je Hotel Grand Sarajevo. 
 
U cijenu kotizacije koja iznosi 200,00KM uključen je i originalni, prevedeni Priručnik neonatalne reanimacije (6. izdanje) koji je izdat od strane AAP i AHA, ručak i osvježenje u pauzama. Kotizacija se može uplatiti na račun udruženja ili na licu mjesta uz prethodno potvrđenu registraciju. Učesnici će dobiti certifikat o završenom tečaju.
 
Prijave učesnika za Tečaj se primaju od 10. listopad do 10. studeni 2016. godine.
Prijave slati na Prof. dr Suada Heljić ili Mr.sci. dr Sabina Terzić putem faxa (033 566 525), na tel. 566 437 ili putem email-a:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. 
Broj učesnika je ograničen. Nakon formiranja konačnog spiska učesnici će biti kontaktirani radi potvrde o registraciji i daljih uputstava. 
 
Udruženje neonatologa i intenzivista FBiH 
Raiffeisen bank dd. 
Broj računa 1610000058030067 (svrha tečaj NRP) 
 
Predsjednik Udruženja 
Prof. dr Suada Heljić
 
Direktor Discipline za zdravlje djeteta
neonatologa i intenzivista FBiH
Prof.dr Edo Hasanbegović

 

Stranica 1 od 5

O nama

KOMORA PRIMALJA/BABICA HERCEGOVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE-KANTONA je samostalna i nezavisna strukovna organizacija primalja/babica koji obavljaju poslove i zadatke svog stručnog zvanja u državnim ili privatnim ustanovama ili kao samostalne primalje/babice s pravom javnog rada na području Hercegovačko – neretvanske županije-kantona.

Saznajte više

Plan edukacije 2016