Zlatni sat

Prvi sat nakon poroda nedvojbeno je jedno od najkritičnijih razdoblja u ljudskom životu. Nije slučajnost da su sva društva kroz običaje i vjerovanja ometala fiziološke procese, prvenstveno dojenje, koji se odvijaju u ovom kratkom razdoblju.

 


 

Dojenje je poseban odnos, više od hranjenja i dodira. Dojenje hrani majku i njeno novorođenče hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje i jača vjeru u roditeljske sposobnosti. Mnogobrojne su prednosti dojenja za majku, njeno dijete i cijelo društvo. Dojenje je instinktivno te je neobično važno da primalja svakoj majci i njenom novorođenčetu omogući u prvom satu života kontakt „koža na kožu“. Tada je dijete u fazi budnosti, odgurava se nožicama po majčinom trbuhu kako bi došlo do dojke, traži je i hvata bradavicu. Prvi kontakt „koža na kožu“ ima prednost pred procedurama nakon porođaja – kupanje, vaganje, mjerenje. Novorođenče se može lagano poticati da uhvati dojku ili ga pustiti da samo istražuje. Primalja je tu uz majku da igra ulogu zaštitnika prirodnih procesa. Neposredno po porodu glavna zadaća primalje je da omogući majci što veće izlučivanje oksitocina, hormona ljubavi koji je neophodan i za siguran porod posteljice.

Primalja se mora brinuti da je u rađaonici dovoljno toplo. U trećem porođajnom dobu majka se nikada ne žali da joj je pretoplo. Slijedeća zadaća primalje je osigurati da nitko ne ometa majku dok gleda svom djetetu u oči i drži ga uz svoju kožu. Majku može smetati ako se osjeća promatranom, ako netko kraj nje razgovara, javlja se na telefon, naglo upali svjetlo ili joj želi presjeći pupkovinu prije nego se porodila posteljica. U toj fazi, nakon poroda u fiziološkim uvjetima majka je još u posebnom stanju svijesti, kao da je “ na drugom planetu“.

Kada smo majci omogućili takav savršen prvi sat nakon poroda, tzv. Zlatni sat u kojem je dojenje instinktivno, te kada smo ostvarili partnerski odnos s njom, tada neće biti problema u daljnjem boravku u rodilištu kada nastaju potrebe za eventualnom dodatnom edukacijom.

Cilj svake primalje je naučiti majku i njeno novorođenče uspješnom dojenju kako bi se ostvarila zajednička želja, a to je isključivo dojenje u prvih 6 mjeseci života.
Prijavi se pa komentiraj

O nama

KOMORA PRIMALJA/BABICA HERCEGOVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE-KANTONA je samostalna i nezavisna strukovna organizacija primalja/babica koji obavljaju poslove i zadatke svog stručnog zvanja u državnim ili privatnim ustanovama ili kao samostalne primalje/babice s pravom javnog rada na području Hercegovačko – neretvanske županije-kantona.

Saznajte više

Plan edukacije 2016