petak, 15 April 2016 21:39

PREPOROD 2016. Rodilišta prijatelji majki – vrijeme je

U  toplom Zagrebu, 29. travnja 2016. u Hotelu Dubrovnik, održat će se  konferencija prePOROD na kojoj će se raspravljati o sve aktualnijoj temi trudničke skrbi u Europi, inicijativi Bolnice - prijatelji majki i o 10 koraka potrebnih za ostvarenje ove titule. Program prePORODA 2016. pružit će sudionicima priliku da nauče više o samoj inicijativi Bolnice - prijatelji majki, ali i kako se ona provodi u praksi, s primjerima iz četiri europske zemlje.

Predavači na ovogodišnjem prePORODU su:

Dr. Josip Grgurić, koordinator inicijative Rodilišta - prijatelji djece pri Uredu UNICEF-a za Hrvatsku, koji će otvoriti konferenciju raspravom o tome zašto su prakse naklonjene majkama važan nastavak inicijative Rodilišta - prijatelji djece te na koji se način planira provesti ovu inicijativu u Hrvatskoj.
Dr. Diogo Ayres De Campos, član odbora za Sigurno majčinstvo i zdravlje novorođenčadi pri Međunarodnom udruženju ginekologa i opstetričara, govorit će o važnosti inicijative Rodilišta - prijatelji majki, ali i o programu koji je pomogao razviti u Portugalu vezan uz smanjenje rastuće stope poroda carskim rezom.
Dr. Alexander Huber, viši savjetnik u rodilištu Feldbach bolnice u Austriji, jedinog certificiranog rodilišta priznatog kao Rodilište - prijatelj majki i djece u regiji, govorit će o tome kako inicijativa funkcionira u praksi i što je ona značila za bolnicu i osoblje.
Primalja Biserka Matok Glavaš, glavna primalja u KB Merkur u Zagrebu (Hrvatska) govorit će o tome kako je bolnica Merkur promijenila svoju politiku i navike u proteklih godinu dana da bi postala više prijateljski nastrojena prema majkama. Kao rezultat toga Merkur je jedina bolnica u Hrvatskoj koja ima porast novorođene djece u 2015. godini.
Dr. Eva Macun, voditeljica odjela opstetricije u Općoj bolnici Jesenice u Sloveniji, predstavit će kroz statistike promjene praksa koje su nastupile u Jesenicama 2013. godine i kao rezultat toga dogodilo se povećanje broja rođenih u 2015. godini.
Primalja Nastja Pavel predstavit će praksu prijateljske naklonosti majkama koju ona provodi te pozitivni utjecaj koju ima na rad i iskustvo rodilja.
Psihologinja Tanja Javorina osvrnut će se na utjecaj bolničkih praksa tijekom poroda na majku nakon poroda te postporođajnu depresiju i njen utjecaj na majku, njezinog partnera i stariju djecu.

Povjerenstvo za stručna pitanja i trajno usavršavanje Hrvatske komore primalja, odlučilo je bodovati stručni skup pod nazivom prePOROD 2016. i to kako slijedi:

Aktivno sudjelovanje: 8 bodova
Pasivno sudjelovanje: 6 bodova

Prijavi se pa komentiraj

O nama

KOMORA PRIMALJA/BABICA HERCEGOVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE-KANTONA je samostalna i nezavisna strukovna organizacija primalja/babica koji obavljaju poslove i zadatke svog stručnog zvanja u državnim ili privatnim ustanovama ili kao samostalne primalje/babice s pravom javnog rada na području Hercegovačko – neretvanske županije-kantona.

Saznajte više

Plan edukacije 2016